Η ζαλάδα και μερικές φορές η λιποθυμία κατά τη διάρκεια μιας προσπάθειας clean ή front squat προκαλεί συχνά απορία και μπορεί να προκαλέσει απογοήτευση σε κάποιον που προσπαθεί να βρει την αιτία.

Υπάρχουν πολλοί λόγοι που συμβάλλουν στο να συμβεί κάτι τέτοιο. Μία κοινή πεποίθηση που υπάρχει αλλά δεν στέκει είναι ότι η μπάρα πιέζει την τραχεία και η έλλειψη οξυγόνου προκαλεί τη ζαλάδα. Κράτημα της αναπνοής κατά την προσπάθεια υπάρχει έτσι και αλλιώς. Δεν είναι όμως τέτοιας διάρκειας ώστε να λιποθυμήσει κανείς. Οπότε αυτή η εξήγηση βγαίνει από τον ορίζοντα.

Εξάντληση και/ή αφυδάτωση

Είναι μια απλή εξήγηση που όμως συχνά αγνοείται. Δε θα έπρεπε να είναι έκπληξη για κανέναν το γεγονός ότι η κούραση και η αϋπνία, σε συνδυασμό με δύσκολες προσπάθειες σε clean ή front squat, μπορεί να οδηγήσουν σε ζαλάδα. Σε αυτή την περίπτωση η ξεκούραση είναι μονόδρομος. Αν τίθεται ζήτημα αφυδάτωσης, μπορεί να λυθεί γρήγορα (αν και δε θα προλάβει να βοηθήσει αν κάποιος είναι στις μέγιστες προσπάθειες). Η καλύτερη λύση είναι να παραμείνει κάποιος ενυδατωμένος εξ αρχής.

Φραγή της καρωτιδικής αρτηρίας

Αντίθετα με την έλλειψη οξυγόνου, η μειωμένη ροή αίματος στον εγκέφαλο μπορεί να προκαλέσει λιποθυμία σε πολύ λίγο χρόνο.

Η φραγή της καρωτιδικής αρτηρίας στα clean και front squat είναι αποτέλεσμα κακής rack θέσης που επιτρέπει στη μπάρα να πιέζει το λαιμό (μπορεί να μην είναι απαραίτητα η απευθείας πίεση της μπάρας αλλά η πίεση των μυών στις αρτηρίες). Μια καλή rack θέση δεν παρέχει απλά μια ασφαλή θέση για να «κάτσει» η μπάρα αλλά αποτρέπει και τη μπάρα από το να πιέσει το λαιμό.

Ακόμα και κάποιος με καλή front rack θέση μπορεί να βασανίζεται από αυτό το πρόβλημα όταν είναι κουρασμένος και επομένως αδύναμος να κρατήσει σωστή θέση στους ώμους και το πάνω μέρος της πλάτης. Ή ύστερα από λάθος εκτέλεση του clean, κατά το οποίο η μπάρα κάθεται πολύ βαθειά στους ώμους και πιέζει το λαιμό.

Μειωμένη καρδιακή παροχή

Το κράτημα της αναπνοής αυξάνει τη σταθερότητα του κορμού  μέσω της αύξησης της ενδοθωρακικής πίεσης. Αυτή η αύξηση της πίεσης μειώνει την καρδιακή παροχή με έναν απλό μηχανισμό. Η πίεση καθιστά δυσκολότερη τη λειτουργία της και παρέχει λιγότερο οξυγονομένο αίμα σε κάθε χτύπο. Κανονικά αυτό δεν είναι πρόβλημα για τη μικρή διάρκεια της άρσης αλλά μερικές φορές μπορεί να προκαλέσει ζαλάδα, ειδικά αν συνδυαστεί και με άλλη αιτία.

Τελικά

Το πιο σωστό που έχει να κάνει κάποιος αν νιώσει ζαλάδα είναι να πετάξει τη μπάρα και να κάτσει στα γόνατα. Ακόμα και μια μικρή ζαλάδα μπορεί να οδηγήσει ξαφνικά σε λιποθυμία με πιθανότητες τραυματισμού από την άτσαλη πτώση.

Πηγή: Greg Everett

(Visited 396 times, 1 visits today)