Συχνά ακούμε γυναίκες να κάνουν εξαντλητικές δίαιτες για να πετύχουν την απώλεια σωματικού βάρους, παρακάμπτοντας τα σημάδια που δείχνουν ότι το σώμα τους υποφέρει. Σε συνδυασμό με έντονη άσκηση αυτό μπορεί να οδηγήσει σε αθέμιτα συμπτώματα και τη γυναικεία αθλητική τριάδα.

γυναικεία αθλητική τριάδα

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΤΡΙΑΔΑ

Αυτός ο όρος αναφέρεται στην αλληλεξάρτηση ανάμεσα στην ενεργειακή διαθεσιμότητα, τον έμμηνο κύκλο και την οστική πυκνότητα. Οι γυναίκες αθλήτριες τοποθετούνται σε όλο το φάσμα μεταξύ υγείας και ασθένειας, με αυτές στην επικίνδυνη ζώνη να μην παρουσιάζουν πάντοτε κλινικά συμπτώματα. Η χαμηλή ενεργειακή διαθεσιμότητα (με ή χωρίς διατροφικές διαταραχές), η αμηνόρροια και η οστεοπόρωση αποτελούν κίνδυνο για την υγεία σε φυσικά δραστήριες γυναίκες και κορίτσια. Παραδοσιακά, το ποσοστό του σωματικού λίπους έχει συνδεθεί με τη γυναικεία αθλητική τριάδα, ενώ τώρα, η χαμηλή ενεργειακή διαθεσιμότητα (για την οποία ευθύνονται: η ποσότητα ενέργειας που απομένει μετά την προπόνηση, οι μεταβολικές διαδικασίες και οι δραστηριότητες της καθημερινότητας) δείχνει να προκαλεί την πυροδότησή της. Κάποιες αθλήτριες μειώνουν την ενεργειακή διαθεσιμότητα με το να αυξάνουν την ενεργειακή δαπάνη περισσότερο από την πρόσληψη. Άλλοι υιοθετούν αφύσικες διατροφικές συνήθειες. Παρατεταμένη χαμηλή ενεργειακή διαθεσιμότητα μπορεί να έχει αρνητικό αντίκτυπο σε πνευματικό και σωματικό επίπεδο. Τα παρακάτω είναι συνέπειες μιας τέτοιας παρατεταμένης συνήθειας:

  • Χαμηλή αυτοεκτίμηση
  • Κατάθλιψη
  • Άγχος
  • Καρδιοαναπνευστικές επιπλοκές
  • Επιπλοκές του γεννητικού συστήματος, του σκελετικού, του πεπτικού, του κεντρικού νευρικού
  • Των νεφρών

 

γυναικεία αθλητική τριάδα

ΠΩΣ ΠΡΟΛΑΜΒΑΝΕΤΑΙ

Είναι σημαντικό να είμαστε ενήμεροι για τυχόν διατροφικές διαταραχές και λάθος διατροφικά πλάνα σε γυναίκες αθλήτριες, έτσι ώστε να αποτρέψουμε το καθοδικό μονοπάτι προς την τριάδα. Μία έκθεση του ACSM (αμερικάνικο κολέγιο αθλητιατρικής) δίνει κάποιες συστάσεις για την αξιολόγηση και τη διάγνωση της τριάδας:

  1. Αξιολόγηση για την τριάδα θα πρέπει να συμβαίνει κατά τις ετήσιες εξετάσεις υγείας. Οι αθλήτριες με έναν παράγοντα της τριάδας καλό είναι να αξιολογούνται και για τους άλλους.

  2. Αθλήτριες με διατροφικές διαταραχές θα πρέπει να παραπέμπονται σε ψυχολόγους για αξιολόγηση, διάγνωση και πρόταση για θεραπεία.

  3. Για τη σωστή διάγνωση της διακοπής της έμμηνου ρύσης εξαιτίας της παρατεταμένης χαμηλής ενεργειακής διαθεσιμότητας, πρέπει να ελεγχθούν άλλοι λόγοι. Ειδικές εξετάσεις λοιπόν είναι σωστό να γίνουν για να αποκλείσουν τους άλλους λόγους.

  4.Τέλος, προπονητές και όσοι ασχολούνται με γυναίκες αθλήτριες σωστό είναι να στοχεύουν στην πρόληψη της τριάδας μέσω της εκπαίδευσης. Οι νεαρές αθλήτριες συχνά δεν αντιλαμβάνονται ότι ενέργειες για την επίτευξη επιδόσεων μπορεί να προκαλέσουν μελλοντικά προβλήματα στην οστική πυκνότητα και τη γονιμότητα.

(Visited 131 times, 1 visits today)
Categories: Training